Våra Plisségardiner är här!

Våra plisségardiner är tillverkade av ett tunt tyg som stärks med ett tunt lager lim och viks ihop för att skapa en dragspelseffekt. Du kanske känner till plisségardiner på grund av deras släktingar; persienner eller plisserade gardiner. Plisségardiner dominerar marknaden i hela Europa.

Du kan montera dina plisségardiner på flera olika sätt, som exempelvis i fönsternischen eller i fönsterfodret. Du kan välja mellan frihängande plisségardiner eller plisségardiner med fjädring. Du kan även välja om du vill ha dubbel styrning eller enkel styrning. Det finns många alternativ att välja mellan så det nästan blir överväldigande. Låt oss därför vägleda dig steg för steg hur du ska tänka!

Steg 1 – Tygvalet

Det första beslutet du ska fatta när du köper plisségardiner är vilken typ av plisserat tyg du vill ha.

Det finns två alternativ att välja mellan:

- Enkelt tyg, även kallat Enkelplissérat tyg

- Dubbelt tyg, även kallat för Dubbelcell, Honeycomb eller Dubbelplissérat tyg

Enkelt Tyg

Ett dragspel liknande mönster bildas genom veck i det plissérade tyget. De behåller sin form även efter många års användning. Av denna anledning är enkelplissérade tyger den överlägset mest populära plisségardinen.

Dubbelt tyg

Dubbelplissérat tyg har en struktur som liknar en bikupa, därav att den ibland kallas för Honeycomb. Dessa luftfickor skapar en isolerande barriär som håller värmen inne och kylan ute på vintern samt värmen ute och kylan inne under sommaren. Värmeeffektivitet är den största fördelen med att välja dubbelt tyg.

Steg 2 – Val av styrning

Det andra beslutet du ska ta är i vilken riktning du vill kunna styra dina plisségardiner. Du kan välja mellan två olika utföranden:

-Nedifrån och upp - enkel styrning

-Uppifrån och ned, Nedifrån och upp - dubbel styrning

Nedifrån och upp:

En plisségardin med denna styrning har ett enda reglage för att dra gardinen nedifrån och upp. Vi kallar dessa för enkel styrning, eftersom de bara kan röra sig i en riktning.

Uppifrån och ned, Nedifrån och upp:

En plisségardin med denna styrning har två reglage för styrning. Du kan dra gardinen uppifrån och ned samt nedifrån och upp. Vi kallar dessa för dubbel styrning, eftersom de kan höjas eller sänkas från två håll.

Steg 3 - Typ av reglage

Slutligen väljer du hur du vill styra din plisségardin. Det finns två olika typer du kan välja mellan:

-Fjäderreglage (Fjädring)

-Linsamlare (Frihängande)

Fjäderreglage (Fjädring)

Reglera din plisségardin enkelt med ett eller två handtag. För plisségardin med enkel styrning får du ett handtag och med dubbel styrning får du två handtag.

Linsamlare (Frihängande)

Reglera din plisségardin med en linsamlare. Du får en linsamlare om du valt enkel styrning och två linsamlare om du har valt dubbel styrning.

Steg 4 – Installationen av dina plisségardiner

Det finns många olika typer av plisségardiner och därmed olika sätt att montera dem på.

- Fjädring

- Frihängande

Fjädring

En plisségardin med fjädring monteras både högst upp och längst ned. Detta innebär att du monterar fästen både högst upp och längst ned i nischen eller fönsterkarmen. En fjädrande plisségardin behöver därför kunna skruvas fast både högst upp och längst ned. Fördelen med en plisségardin som styrs med fjädring (löper på linor) är att den sitter fast och därmed inte kan blåsa omkring. Nackdelen är att om du har ett öppningsbart fönster som öppnas inåt - kommer du inte kunna öppna fönstret om den monteras i nischen.

Frihängande

En frihängande plisségardin monteras endast högst upp. Detta innebär alltså att den endast sitter fast högst upp med hjälp av fästen som monteras i den övre skenan. Du kan montera denna i nischen, ovanför nischen eller i fönsterkarmen. För att montering i fönsterkarmen ska vara möjligt behöver du ett djup som är minst 2,5 cm.

Installationen av frihängande plisségardiner är mycket lätt. Om du ska installera plisségardinerna själv är detta ett bra och enkelt alternativ.

Det finns olika installationsmetoder beroende på vad för typ av plisségardin du väljer.

Köp Plisségardiner nu