Bättre isolerade bostäder och heta somrar innebär att solens varma strålar hålls kvar i ditt hem och du får det väldigt varmt. Temperaturen i vissa hem kan bli över 30 grader under dagen.

Naturligtvis vill vi alla kyla ner våra hem, känna oss bekväma och sova gott om nätterna. Många av oss tar sin tillflykt till luftkonditionering och golvfläktar dygnet runt, vilket får energiräkningarna att skjuta i höjden.

I den här artikeln guidar vi dig till den enkla och kostnadseffektiva lösningen att använda dina gardiner/persienner för att fånga upp värmen och minska behovet av dyr luftkonditionering och användning av fläktar för att få ett svalare hem.

Hur du kan använda dina persienner och gardiner för att hålla ditt hem svalt
Du kan hjälpa till att förhindra en stor värmeökning i ditt hem genom att blockera eller reflektera solens strålar med hjälp av solskydd för fönster. Dra ner persiennerna eller gardinerna på dagen när solen är framme, särskilt vid fönster där solen skiner rakt in. När solen har gått ner och det blir svalare utomhus kan du dra upp persiennerna/gardinerna innan läggdags för att nu låta den svalare luften cirkulera.

Om du har mörkfärgade persienner eller gardiner i ditt hem är våra råd annorlunda. Vi rekommenderar att mörka persienner eller gardiner hålls öppna under de varmaste delarna av dagen, eftersom de drar till sig solen och får persienner/gardiner och fönster att överhettas.

Ett annat tips är att hålla fönstren stängda under de varmaste delarna av dagen. Folk antar automatiskt att de ska öppna fönstren när det blir för varmt. Vid supervarma temperaturer är det bäst att hålla fönstren stängda när solen är framme och öppna när solen går ner. När det är dags att gå till sängs bör du dock se till att fönstren på bottenvåningen är stängda för säkerhets skull.

Vilken färg på persienner är bäst för att hålla ditt hem svalt på sommaren?
Ljusa persienner och gardiner, särskilt vita, är det bästa alternativet för att hålla ditt hem svalt på sommaren. Mörkfärgade persienner/gardiner, särskilt svarta persienner/gardiner, kan ha motsatt effekt. De gör sitt jobb när det gäller integritet och ljusreglering, men svarta persienner/gardiner är inte bra för att få en behaglig temperatur i hemmet när det är varmt utomhus. Den mörka färgen drar till sig solen och kan potentiellt bidra till överhettning.

Vita eller ljusa persienner/gardiner är det bästa valet året runt. De drar inte till sig den intensiva sommarsolen och är fortfarande effektiva på vintern när det gäller att hålla kvar värmen om de används på rätt sätt.

Vilken typ av produkt är bäst för att hålla ditt hem svalt på sommaren?
Alla persienner/gardiner har olika termiska egenskaper och opacitet, vilket gör att vissa är bättre än andra på att blockera solen och därmed göra ditt hem svalare. Här ger vi vårt expertutlåtande om de bästa persiennerna/gardinerna för att kyla ditt hem på sommaren.

Mörkläggningsgardiner
Mörkläggningsgardiner är ett av dina bästa alternativ eftersom de förhindrar att solljuset passerar genom tyget och håller därmed ditt rum svalare. En kundfavorit för sovrum, mörkläggningsgardiner gör det inte bara möjligt för dig att sova i en behaglig temperatur utan blockerar också ljusinsläpp så att rummet är mörkt för att skapa en idealisk sovmiljö för dig och hela familjen.

Kanske arbetar du oregelbundna tider och måste sova på dagen. Mörkläggningsgardiner är det perfekta valet, särskilt under värmeböljor.

Mörkläggningsgardiner finns som olika typer, bland annat rullgardiner, lamellgardiner, hissgardiner och plisségardiner.

 

Elektriska rullgardiner
Elektriska rullgardiner kan förbättra energieffektiviteten i ditt hem ytterligare. Genom att automatisera rullgardinerna så att de går ner under de varmaste delarna av dagen och rullas upp när solen går ner kan du maximera möjligheten att hålla ditt hem svalare.
Automatiska solskydd för fönster är ett utmärkt alternativ. 

Dessa rullgardiner kan styras driekt via mobilen vart du än är i världen, så även när du är borta från hemmet kan du fortfarande rulla upp och ner dem för att skapa perfekta förhållanden när du kommer hem igen. Du kan också ställa in automatiska timers med Tahoma Switch.

Elektriska rullgardiner tillsammans med ett ljust mörkläggningstyg är det perfekta valet för att förhindra överhettning och förbättra energieffektiviteten.


 

Termiska Hissgardiner
Förutom att ge ett fulländat utseende med våra hissgardiner skyddar vårt högkvalitativa termiska foder mot överhettning. Det speciellt utformade termiska fodret ger ytterligare ett skyddslager mot solen. Tyget reglerar temperaturen i rummet för att hålla dig varm på vintern och sval på sommaren.

Det termiska fodret gör ditt hem mer energieffektivt och hjälper dig att spara pengar på energiräkningarna på vintern.


Det var allt från oss!

Vi hoppas att den här artikeln klargör hur du kan använda persienner/gardiner för att svalka ditt hem, vilka persienner som är bäst för att minska sommarvärmen i ditt hem och minska dina energikostnader. Om du tyckte att den här artikeln var till hjälp kan du överväga att dela den och sprida kärleken.