Du har valt att köpa fantastiska rullgardiner från MaxGardiner - en stil som är idealisk för områden med mycket smuts och damm eller ställen som ofta blir blöta. Dessa hållbara rullgardiner är ett populärt val för husägare och hyresgäster som vill ha en vacker stil som klarar av alla möjliga miljöer. Alla våra gardiner och persienner klarar av det mesta och finns i fler olika tyger och nyanser. Passar till allt ifrån moderna lägenheter, hus och äldre herrgårdar på landsbygden.

Rullgardiner är inte bara funktionella och snygga, de är också lätta att rengöra - i högre grad än andra typer av persienner, t.ex. träpersienner, aluminiumpersienner och lamellgardiner. Letar du efter tips om hur man rengör rullgardiner? Följ den här praktiska guiden för att se hur du kan hålla dina rullgardiner rena och glimrande.

Hur man rengör rullgardiner

De flesta rullgardiner är tillverkade av tyg, vilket gör dem lätta att rengöra med en dammsugare eller tvålvatten. När du rengör dina rullgardiner är det viktigt att tänka på vilket tyg du har och ett passande rengöringsmedel. Det är bäst att använda varmt tvålvatten eller en blandning av vatten och vinäger i stället för rengöringsmedel. Om du väljer att använda ett rengöringsmedel på stora fläckar ska du se till att det är lämpligt för rullgardinens tygmaterial för att undvika att skada rullgardinerna.

Det är också frestande att bara ta bort tyget från aluminiumröret och slänga in det i tvättmaskinen. De flesta tillverkare rekommenderar dock att du endast tvättar rullgardiner för hand. Det beror på att tyget kan få veck om det tvättas felaktigt eller i maskinen. Följ i stället den här praktiska guiden för regelbundna och djupgående rengöringsmetoder som kommer ge dig en helt ny rullgardin.

Vare sig du vill göra en snabb uppfräschning eller behöver en djuprengöring för att ta bort fläckar finns det olika rengöringsmetoder som kan skydda dina rullgardiner samtidigt som de blir skinande och som nya. Här kan du läsa om hur du rengör dina rullgardiner, från vanlig rengöring till fläckborttagning och mögelbehandlingar.

Regelbunden rengöring

Rullgardiner bör dammsugas då och då för att förhindra dammbildning. Du kan använda en dammvippa, men en dammsugare är effektivare när det gäller att avlägsna dammpartiklar från rullgardiner. Du kan dammsuga dem med några veckors mellanrum när de börjar hamna damm på dom eller lägga till det i din vanliga rengöringsrutin.

För en allmän rengöring av rullgardinerna kan du använda en dammsugare med en borste. Rulla ner rullgardinen helt och hållet så att tyget är platt och inte har några veck. Håll i kanten på rullgardinens tyg och börja dammsuga uppifrån och ner. Glöm inte att få med baksidan av rullgardinen också.

Om du vill ha en djupare rengöring som tar bort små lager av smuts kan du också använda en fuktig trasa efter dammsugning. Fyll en hink med varmt tvålvatten och doppa en mikrofiberduk i det ljumma vattnet. I stället för tvål kan du använda ättika eller en liten mängd tvättmedel. Se till att skummet är lämpligt för tyget och använd inget som innehåller blekmedel, då kan du förstöra färgen eller mönstret.

Vrid bort överflödigt vatten och torka av rullgardinen från topp till tå. Doppa trasan i vattnet vid behov. När du är klar tar du en annan trasa och doppar den i en hink med varmt vatten utan tvål. Torka av rullgardinsduken en gång till med det rena vattnet. Låt gardinerna lufttorka helt innan du rullar upp dem igen för att förhindra mögel.

Borttagning av fläckar

Med tiden kan dina rullgardiner få fläckar och kräva en djupare rengöring. För att avlägsna svåra fläckar kan du använda ett fläckborttagningsmedel så länge det kan användas på den typ av tyg som dina rullgardiner har. Läs etiketten på din fläckrengöringsprodukt eller kontakta tillverkaren av dina rullgardiner för att försäkra dig om att produkten inte skadar tyget.

Du kan använda en mjuk borste eller en gammal tandborste för att försiktigt skrubba bort smuts och envisa fläckar från tyget. Försök att borsta i tygets vävningsriktning för att undvika att skapa linjer och märken på tyget.

Borttagning av mögel

Den bästa metoden för att rengöra rullgardiner beror på hur smutsiga dina rullgardiner är. I vissa fall - bland annat när det gäller mögel - kan du behöva kraftigare rengöringsmedel eller professionell hjälp. Mögel trivs i fuktiga och varma miljöer. Om du har rullgardiner av tyg i badrummet eller köket kan de utveckla mögel om de inte torkar innan dom rullas upp. Fönstergardiner kan också utveckla mögel om de blir blöta av konstant kondens på fönstren.

För att underlätta rengöringen av rullgardiner är det viktigt att undvika mögelbildning så mycket som möjligt. Se till att torka ut dina rullgardiner så fort de blir blöta. Du kan använda en hårtork för att påskynda torkningsprocessen, lämna ett fönster öppet för ventilation eller använda dig av en fläkt eller avfuktare när luftfuktigheten är hög.

Om dina rullgardiner blir riktigt blöta - som när du glömde att stänga fönstret och en regnskur blåste igenom - kan du ta bort rullgardiner från huvudskenan för att torka dem helt och hållet. Lägg tyget på ett torkställ och se till att torka resten av delarna, inklusive aluminiumrullen och fästena, innan du monterar rullgardinen igen.

Om du upptäcker att mögel har vuxit på dina rullgardiner kan du ta tyget till en kemtvätt för att få det borttaget. Du kan också använda ett rengöringsmedel som är säkert för tyg och som specifikt riktar sig mot mögelsporer. Vit vinäger och citronsaft kan döda mögelsporer och hjälpa till att ta bort fläckar från rullgardiner utan att skada tyget.