Hur du väljer den bästa stilen för mörkläggningsgardiner till ditt hem

När du ska välja gardiner till ditt hem handlar det om mer än att bara hitta en färg eller ett mönster som du gillar. Olika typer av gardiner kan erbjuda olika typer av ljusreglering och avskildhet, vilket ökar funktionaliteten i ditt hem. Om du är känslig för ljus när du ska sova eller om du har ett kontor och letar efter sätt att förhindra bländning, kan en mörkläggningsgardin vara rätt val för dig.

I mörkläggningsgardiner används ogenomskinliga tyger för att blockera ljuset. De ger en mörk, fridfull miljö som ger dig ett bra insynsskydd och mörkläggning. Det bästa av allt är att det finns flera olika typer av mörkläggningsgardiner så att du kan välja den som passar bäst för ditt hem. Här går vi igenom grunderna för mörkläggningsgardiner, pekar på deras främsta fördelar och visar dig de olika typerna du kan välja mellan.

Förstå grunderna för mörkläggningsgardiner

Mörkläggande gardiner är tillverkade av tätt vävda ogenomskinliga tyger och material som ökar integriteten och stänger ute ljuset. Materialens tjocklek och vävning hindrar ljusstrålar från att tränga igenom, vilket gör ditt rum mörkt. De är idealiska för utrymmen som sovrum, teaterrum, kontor och klassrum.

De flesta mörkläggningsgardiner är tillverkade av tyg, men vissa modeller, till exempel lamellgardiner, kan istället ha hårda material som PVC. En sak att notera är att lamellerna är hyffsat lätta och kan därför fladdra omkring lite, särskilt om du har fönstret öppet och det blåser. Detta minskar ljusregleringsförmågan hos denna typ av mörkläggningsgardin.

Mörkläggande gardiner har ett brett utbud — inklusive Perfect Fit — vilket gör dem till ett perfekt val om du vill ha ett sofistikerat och modernt utseende. Eftersom mörkläggningsgardiner ofta är gjorda av tyg finns de i ett stort antal färger och mönster. Från geometriska mönster och livliga färger till neutrala färger som grön, beige, taupe och ljusgrått vilket gör att det finns ett designalternativ för alla.

Typer av mörkläggningsgardiner

Det finns fem huvudtyper av mörkläggningsgardiner: rullgardiner, hissgardiner, lamellgardiner, duo rullgardiner och dubbla rullgardiner. Dessutom finns det flamskyddade, termiska och vattenresistenta varianter. Här ger vi dig en snabb genomgång av varje stil och visar dig hur du väljer den bästa för ditt hem.

Rullgardiner

Rullgardiner är bland de vanligaste mörkläggningsgardinerna på marknaden. Dessa gardiner har ett tyg som rullas ihop till en rulle när den är uppdragen. Måttbeställda rullgardiner som du köper online erbjuder ett rent och minimalt utseende, vilket gör dem idealiska för små utrymmen och moderna hem. De finns i färger som gråbeige och rosa samt olika mönster.

Mörkläggningsrullgardiner är lämpliga för de flesta rum, inklusive entréer, matsalar och uterum. För våta utrymmen som badrum och kök ska du välja en rullgardin av vattentätt eller fuktbeständigt tyg för att förhindra mögelskador.

Dubbla rullgardiner är utformade för att hålla två olika rullgardintyger på en rullgardin. De tillverkas vanligtvis med både ett transparent tyg och ett mörkläggningstyg. Det transparenta tyget gör det möjligt att filtrera ljuset på ett mjukt sätt samtidigt som man behåller en viss grad av avskildhet. Det mörkläggande tyget kan sedan sänkas ned när du vill blockera ljuset. Det är ett bra alternativ för dig som vill ha det bästa av två världar, men som inte vill installera två olika gardiner.

Hissgardiner

Hissgardiner är gjorda av en tygremsa som fint viks i lager när hissgardinen dras upp. Det ger ett plisserat utseende som ger djup och textur åt rummen. Dessa hissgardiner är en bra stil för stora utrymmen och för områden där du vill skapa en elegant atmosfär. De finns i en rad enfärgade tyger samt pastell- och livfulla nyanser som passar till en mängd olika heminredningar.

Många mörkläggande hissgardiner har även termiska egenskaper som kan hjälpa dig att spara pengar på energiräkningen genom att fånga in värmen på vintern och hålla den ute på sommaren. Hissgardiner är idealiska för exempelvis hallen och formella vardagsrum och kan också användas för att ge ett sovrum en sofistikerad känsla. Du kan också använda dem för att liva upp utrymmet genom att välja livliga mönster som våra MissPrint Dandelion Sunflower Yellow   och Orla Kiely Hydrangea Jade.

Lamellgardiner

Lamellgardiner är annorlunda från horisontella gardiner eftersom de har lameller som går från topp till botten istället för från sida till sida. Dessagardiner är tillverkade med vertikala lameller som blockerar ljuset. De är idealiska för användning på dubbeldörrar, vikdörrar och altandörrar samt på kontor där man måste kämpa mot solens bländning under hela dagen.

Lamellgardiner är även lättare att göra rent i jämförelse med andra gardiner. De vertikala lamellerna samlar inte lika mycket damm som horisontella lameller, vilket innebär att du inte behöver damma och dammsuga lika ofta. Med lamellgardiner är det dessutom lätt att öppna och stänga fönster utan att ständigt behöva justera lamellerna.

Mörkläggande lamellgardiner är ett utmärkt val om du behöver persienner som ger ljusreglering och avskildhet till glasdörrar. De är också ett bra alternativ för dig som vill ha persienner med lågt underhåll och för rum som har höga fönster.

Duo Rullgardiner

Duo Rullgardiner har också mörkläggningsegenskaper, men inte för hela gardinen och inte på samma nivå som de andra. Det beror på att den här typen av gardin har två tyglager som läggs ovanpå varandra. Tygerna är tillverkade av växelvis transparanta och semitransparanta tyger. När du höjer eller sänker styrmekanismen rör sig lagren i motsatt riktning. Detta innebär att du enkelt kan justera mängden ljus som filtreras in i rummet genom att justera de transparenta eller semitransparenta lagren.

Den här typen av gardin är idealisk för dig som vill ha största möjliga ljusreglering. De olika tygerna gör det möjligt att släppa in ljuset när du vill njuta av en solig morgon eller att stänga ute det mesta av ljuset när du vill vila. Dessa persienner är ett utmärkt val för vardagsrum, sovrum och kontor.

Hur mörkläggningsgardiner gynnar ditt hem

Den största fördelen med mörkläggningsgardiner är att de ger en exceptionell ljusreglering och ökar integriteten i ditt hem och på ditt kontor. Dessutom ger dessa gardiner ett vackert stilelement. De hjälper till att rama in fönster, lägga till färg och ge textur till ett rum samtidigt som de erbjuder utmärkt funktionalitet. Här är de viktigaste fördelarna med mörkläggningsgardiner och varför du bör skaffa detta till ditt hem.

Ge en skräddarsydd passform

Måttbeställda gardiner är skräddarsydda för att passa exakt till dina fönsters mått. Det betyder att du inte kommer att ha massor av tyg som samlas på golvet eller draperas över kanten av fönsterramen. Med måttbeställda gardiner får du en bra passform som förbättrar ljuskontrollen.

Ta dina mått genom att använda dig av våra mätinstruktioner och ange sedan dina mått när du beställer din mörkläggningsgardin. När du har fått din nya gardin följer du vår installationsguide för att montera din gardin på rätt sätt. På några minuter kommer du att kunna njuta av fantastiska mörkläggningsgardiner som gör att du kan kontrollera ljuset i hela ditt hem.

Förbättrar sömnkvalitén

Mörkläggningsgardiner kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten genom att skapa en mörk miljö som främjar djup vila. Sömnexperter hävdar att ett mörkt rum kan stödja din naturliga dygnsrytm. Denna process styr dina sömncykler och låter dig veta när det är dags att känna dig sömnig och när det är dags att vara vaken. Mörkläggningsgardiner är särskilt användbara för att få en bra nattsömn under sommarmånaderna när dagsljuset är längre än vanligt tack vare tidiga soluppgångar och sena solnedgångar.

Mörkläggningsgardiner blockerar 100 % av ljuset som filtreras genom fönstren. Detta inkluderar starkt ljus från förbipasserande bilar, stoppljus och månen som kan störa sömnen. Det är viktigt att notera att när mörkläggningsgardiner installeras inuti en fönsternisch kan en del ljus sippra in på kanterna. Om du är ute efter en fullständig mörkläggningseffekt för sömnen ska du montera dina mörkläggningsgardiner utanför nischen.

Öka integriteten och kontrollera ljuset

Mörkläggningsgardiner är utformade för att hålla ljuset ute och öka integriteten. Det ogenomskinliga tyget gör det nästan omöjligt för förbipasserande att se in i ditt hem. Det gör det också möjligt för dig att blockera ljus som bländar din TV- eller datorskärm och att hindra ljus från att tränga in i ditt sovrum tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Även om de flesta fönstergardiner erbjuder en viss grad av insynsskydd och ljusblockering är mörkläggningsgardiner de bästa när det gäller funktionalitet. Med mörkläggningsgardiner av hög kvalitet har du fullständig kontroll över hur mycket folk kan se in och när du vill blockera ljusinsläppet.